New York Times, Guardian gibi etkili ve güçlü medya kuruluşlarının internet sitelerinde, aynı Milliyet Blog gibi toplu blog yapılanmaları var. Bu blogları elimden geldiğince takip ediyorum, görüyorum ki hiç birisinde Milliyet Blog’daki gibi bir dinamizm ve görsellik söz konusu değil. Bu yabancı blog yazarlarının çoğu blog dünyasının ünlü blogcuları, hatta anlı şanlı köşe yazarlarından daha meşhur olanları, daha çok okunan, takip edilenleri var. Bu blogcular oluşturdukları her blog içeriği için ücret de alıyorlar, işleri güçleri blog yazmak.
Bu yabancı blog yazarlarının, bizden hiçbir farkları yok, hatta bizler özgün içerik yaratmakta veya medya haberlerini yorumlamakta çok daha ustayız. Ancak blogculuğa bakış açınız eğer günü yorumlamakla sınırlı ise ki şu anda biz daha ziyade bunu yapabiliyoruz, bunun adı “vatandaş gazeteciliği” değil, bunun adı blogger ya da blogcu.
Kimimiz günü yorumluyor, kimimiz de tematik yani belli bir konuda blog yazıyoruz. Türkiye’de iki tip blogcu var…biri bizim gibi belli bir sitenin içinde toplu blog yazanlar, diğeri de kişisel bloglar. Kişisel bloglar bu yorumun amacı dışında. Toplu blog yazarlığı diye de tabir edebileceğimiz ve şu anda Milliyet Blog’da yaptığımız ise, bize Milliyet tarafından ücretsiz olarak sağlanan yazılım teknik alt yapısını kullanarak, toplu bir sitenin içinde kişisel sayfalarımızda yazı ve yorumlarımızı paylaşmak.
Blogculuk geleceğin medyasını şekillendirecek mi tartışmaları sürerken, ben blogculuğun geçici bir heves olmadığını düşünenlerdenim. Blog yazmak kadar okumanın da faydalı ve gerekli olduğuna inanıyorum. Pek çok haberi, yazarın yorumlaması ile birlikte Milliyet Blog’dan öğreniyorum. Zira onca haber sitesini izlemek için zamanım yok. Ama Milliyet Blog’da sadece günün blog başlıklarına şöyle bir göz atmakla bile, hem haberler, hem yorumlar hepsi bir arada takip edilebiliyor, ayrıca güzel deneme yazıları, şiirler, öyküler ve pek çok faydalı bilgiye topluca ulaşmak mümkün olabiliyor.
Milliyet Blog, çoğu haber sitesine göre çok daha dinamik ve günün haberlerini yorumlamada çok daha hızlı. Üstelik her fikirden, her düşünceden bir mozaik oluşmuş durumda, sadece tek yanlı bir yazı-yorum sisteminden söz edilemez. Ancak bazen yanlış bilgilerle yapılan yorumlamalar veya oldukça hırçın ve saldırgan yazılara da rastlanıyor, e bunlar da böyle kalabalık bir toplu blog sisteminin olmazsa olmazları…blog içi otokontroller ile bunlar da zaman içinde dengeleniyor. Bloglarda aktarıcılık ile haber üretmek ise apayrı bir konu ve gerçekten “biz burada ne yapıyoruz, neyi nasıl yapmalıyız” gibi soruları da beraberinde getiren bir başka blogculuk tartışması.
Bloglarımızı okuyanlar için “Milliyet Blog’da neyi bulabilirsiniz, bu size ne kazandırır?”, biraz buna değinmek istiyorum…tartışma için açık bir platformdasınız, her fikir burada mevcut, eğer ki Milliyet internet sitesine üye iseniz burada yazmasanız bile yorumlayarak siz de kendinizi ifade edebilirsiniz. Medya tarafından çeşitli nedenlerle işlenmemiş konuları burada bulabilir, sadece bir iki haber kaynağıyla sınırlı kalmamış olursunuz…en önemlisi - ki bu aynı zamanda Milliyet Blog’un ana felsefesidir- okuduklarınızı yine “sizden birisi” yazmış ve yorumlamıştır. Hiç bir maddi kaygı gözetmeden, “sizin gibi insanlar” günü yorumlamaktadırlar. Bizler gazeteci veya köşe yazarları değiliz, biz Milliyet Blog yazarları özgürce kendimizi ifade edebilmek, sizin de sokakta şahit olabileceğiniz her şeyi veya memleketin gidişatına ilişkin düşüncelerimizi, duygularımızı, sevinçlerimizi, hüzünlerimizi burada yazarak ifade ediyoruz ve paylaşıyoruz…Milliyet, bize bu alt yapıyı sağlıyor.
Milliyet Blog, artık Milliyet.com.tr sahnesinde daha çok yer alıyor, bilmem farkında mısınız? Okunurluklarımız yükseliyor…Milliyet internet sitesinde “gündemde öne çıkanlar” bölümünde yer alıyoruz, yine ana sayfada eskiden beri olduğu gibi kısa sürelerle güncellenen “BLOG” bölümü var. Haber kategorilerine girdiğimizde, yazdığımız blog hangi kategoriyi ilgilendiriyorsa, o sayfadaki her haberi tıkladığımızda 2 adet resimli blog duyurusu, 4-5 adet resimsiz satır halinde konu ile ilgili blog duyuruları mevcut. Kültür-sanat, teknoloji, bebek-çocuk gibi kategorilerde de bloglarımızdan örnekler yer alıyor. Milliyet Blog , Milliyet.com.tr ana ve alt sayfalarında artık daha sık ve çoklukla görürünür, okunur hale geldi. Ayrıca haber yorumlarımızın editörlerce uygun görülenleri Google Haberler bölümünde, Milliyet haberi olarak yer alıyor ve okunuyor. Milliyet Blog ana sayfamızın ve içerik yapısının da yenileneceği, daha dinamik, daha ilgi çekici hale getirmek için çalışmaların yapıldığı haberlerini de alıyoruz…Son zamanlarda Editör Seçkilerini takip ediyor musunuz? Ne kadar dinamikleşti, seçkilere alınmalar hızlandı…
Bunların hepsi Milliyet Blog yapılanması için güzel ve olumlu gelişmeler, aynı zamanda Türkiye’de toplu blog yapılanması için de yegane örnek.
Milliyet Blog’un okur kitlesini yaratmak ve yaygınlaştırmak için yazılarımıza gereken özeni gösterelim. Yazılarımızın daha geniş okuyucu kitlelerine ulaşabilmesi için hem reytinge ve hem de imaja ihtiyacımız var. Milliyet bize bu olanağı sağlıyor ancak herşeyi de editörlerimizden ve site yöneticilerinden beklemeyelim…Sizler de Milliyet Blogun okur kitlesini yaygınlaştırmak için bulunduğunuz Facebook, Twitter gibi sosyal ağlarda Milliyet Blog yazılarınızı paylaşabilir, üzerinde konuşulmasını sağlayabilirsiniz. Bu hem sizin bireysel hem de Milliyet Blog’un kitlesel okunurluğuna büyük katkı sağlayacaktır.
Blogcu arkadaşlarıma…Bizler, amatör blog yazarlarıyız ama blogculuğun gelişmesi ve medyaya şekil verebilmesi için profesyonelce düşünüp, yazalım derim…
Okuyucularımıza….Bizler, Milliyet Blog yazarlarıyız, bizim kalemimiz, klavyemizdir. Yüreğimizi ve beynimizi klavyemiz ile buluşturup sizlere sunuyoruz. Sizden biriyiz, sayfalarımıza bekliyoruz!
Yönetici ve Editörlerimize…teşekkür ediyoruz. Bliyoruz ki biz hepimiz bir ekibiz, başarılarımız daim olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder