Son günlerde yeni medya düzeni tartışılıyor. Aslında kavram çok yeni değil, zaten geleneksel medyamız, bir süredir bu yeni medya düzeninin içerisine girmiş durumda. İnternet gazeteleri, televizyon haber kanalları ve bunların Facebook, Twitter gibi sosyal ağlarda etkin olarak boy göstermesi ile birlikte geleneksel medyanın yanısıra yeni bir medya düzeni de oluştu. Yeni iletişim teknolojileri, iPhone, iPad derken tüm medyamız ile birlikte biz internet kullanıcıları da yeni medya düzeninin içine dahil olduk.
Kağıt gazeteler, tv ve radyo kanalları yerini artık tablet bilgisayarlarda sunulan medya içeriklerine terk ediyor. İleriki yıllarda, bu düzen nasıl olacak, nasıl şekillenecek, pazarlama ve teknolojik boyut nereye kadar gidecek, henüz tam net değil.
26 Ekim’de İstanbul’da “Yeni Medya Düzeni” konferansı gerçekleşti. Konferans’a dünyada medya konusunda söz sahibi bir kısım konuşmacılar ve Türk medya dünyasından da pek çok profesyonel katıldı. Konferansı yine Facebook ve Twitter aracılığı ile pek çok internet kullanıcısı da izleme olanağı buldu. Ben de bu izleyicilerden birisiyim. Konferansın ana konusu, yeni medya düzeninin geleceği, gazetecilik, dijital trendler, pazarlama, satış ve teknoloji dünyasındaki gelişmelerdi.
Konuşmaların twitlerine ve facebook sayfasına bakıldığında oldukça ilginç konuşmalar ve sunumlar var. Bu konuşmalar içinde dikkatimi çeken bazı cümleleri aktarmak istiyorum;
Seth Godin (dünyada pazarlama guru’su olarak tanınıyor) "Dünya küçülüyor ve Türkiye'nin de ayağa kalkıp,öne çıkması lazım"…
Seth Godin : "Sisteme uyuyorsanız fark edilmezsiniz. Sıradan insanlar fark yaratamaz, farkı farklı insanlar yaratır."
Cenk Uygur (MSNBC nin ünlü Türk yorumcusu- The YoungTurks programı ile internet fenomeni haline geldi) "Bugün yeni bir söylem var; Türkler geliyor diye. Evet! Genç Türkler geliyor" …
Cenk Uygur: "Biz internete inandık,internette bize inandı.Online ortamda başarılı olmak için doğru seçimler yapmak lazım”…
Arthur Sulzberger (The New York Times Yönetim Kurulu Başkanı) : "Demokrasinin varlığı gazetecilerin işlerini doğru yapmasıyla doğru orantılı"…
Ferit Şahenk (Doğuş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı): “Yeni medya düzeni, herkese daha şeffaf bir dünya vaat ediyor”…
Konferansın içeriğini ve twitleri okurken, “Biz blogcular yeni medya düzeninin neresindeyiz? “ sorusu aklıma takıldı.
Son günlerde medyada köşe yazarı polemiği yaşanıyor; Ertuğrul Özkök yurt dışında katıldığı, editörlerle ilgili bir toplantıdan, geleneksel köşe yazarlığının gelecek yıllarda da revaçta olacağına dair bir takım notlar verirken, Radikal’deki son değişimle ilgili olarak Eyüp Can da köşe yazarlarının artık oturduğu yerden fetva verme döneminin bittiğini, sokağa inilmesi gerektiğini ve halkın nabzını iyi tutacak “sokak yazarları” zamanının geldiğini belirtiyor.
Bir yanda da klasik gazetecilik mi yoksa yeni medya düzeni mi tartışmaları yapılıyor.
Peki ya blog yazarları? Son 5 yıldır bloglar ve blogcuların özgür olarak, köşemi kaybeder miyim korkusundan uzak, iktidarın ve patronun baskısı olmadan ürettiği milyonlarca içerik, yazı, düşünce,fikir üretimi üstelikte bir kuruş maddi kazanç ummadan, tam tabiri ile kahramanca uğraşısı, “yeni medya düzeninde biz de varız” iddiası göz ardı edilebilir mi?
Yeni medya düzeni tartışılırken, blogcular da medya dünyasını başaşağı çevirmişken, bu yeni medya düzeni içerisinde görmezden gelinebilirler mi?
Köhnemiş, yazacak yeni bir şey bulamayan kimi köşecilerden çok daha fazla dünya görüşüne sahip ve söylenecek sözü olan, halkın içinden gelen bizlerin ürettikleri içerikler çoğu köşe yazarından bile daha çok tüketilirken, yeni medya düzeni biz blogcular olmadan yoluna devam edebilir mi?
Üstelik biz blogcuların haklılığımız konusunda bir medya yöneticisini ikna etmek gibi bir zorunluluğumuz da yok, izleyiciyi ikna edelim, yeterli…
Klasik medyadan, yeni medya düzenine evrilme aşamasında, Konferans'ta neden blogculara da söz verilmediğini merak ettim.
Değişimin içinde blogcuların ne kadar etkili olduğunu anlayamayanlar yeni medya düzeninin savunucusu olabilir mi?
Konferans’ta Seth Godin’in söylemiş olduğu şu cümleye de noktasına kadar katılıyorum; "Bugün bloglar var, kaçınızın var ya da neden var? Yapılmayanı yapmalısınız"…
Ben de diyorum ki; “Blogcular geliyor, yeni medya düzeni içerisinde yerimizi ayırın lütfen, ama siz ayırmasanız da biz özgür ve özgün içeriklerimizle kendimize mutlaka bir yer bulacağız…”
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder