12 Kas 2009

Turkuazoo; Dev akvaryum İstanbul’a yakıştı

Heyecan dolu muhteşem bir deneyim; Dev akvaryumların arasında, suyla kaplı bir tünelin içinde, okyanusların en gözalıcı ve en heyecan verici canlılarının arasında dolaşıyor olmak, onlarla birlikte yüzüyormuş hissine kapılmak…suların derinliğine kendinizi kaptırarak deniz dibine has cıngılların eşliğinde bu dünyadan kopmak, suyun dünyasına geçmek…su ve canlıları ile bütünleşmek!

Gerçekten çok heyecan verici…ben bunu gördüm ve yaşadım. Bahama Adaları’nın, Nassau şehrindeki muhteşem Paradise Island (Cennet Adası) bölgesinde yine aynı muhteşemlikte bir otel vardır..."Paradise Atlantis Hotel". Bu otelde beni etkileyen ve anımda yer etmesini sağlayan üç şey; Denizi içine alacak şekilde tasarlanmış ve inşa edilmiş olan otelin mermerleri Afyon şehrimizden ve Afyon’dan giden mermer işçileri imzalı. Bir diğer etkilendiğim özelliği, resmen olmasa da Michael Jackson’un bu otelin gizli sahibi olduğu söylentisi ve nihayet “Atlantis Aquarium”…otelin devasa alanı içerisinde yer alan “dev akvaryum”. Bu öyle bir akvaryum ki; Karayiblerin tam da ortasında, ekzotik bir su altı dünyası sizi kucaklıyor ve hatta her yanınızı kuşatıyor. Kafanızın kaldırıp baktığınızda, sağınızda, solunuzda, yürüdüğünüz platormlar ve su altı tünellerinde, deniz canlılarının tüm örnekleri var…sanki elinizi atsanız bir vatosa değecek veya rengarenk bir diğer balık sürüsüne dokunacak veya 18 m uzunluğundaki dev balina köpekbalığı sizi yutacak gibi…adrenalin dorukta ama bir o kadar da muhteşem bir görüntü ve his…sanki siz de onlar gibi su’ya ait bir canlısınız! O günden beri, dev akvaryumlar hep ilgimi çekti. Barcelona’dakini de gördüm, Brüksel’de yine bir otelin içine konumlanmış olanını da…her gittiğim yerde eğer orada bir su dünyası ve akvaryum varsa mutlaka görmeye gittim.

Japonya Osaka’daki ve daha sonra inşa edilen ABD Atlanta’daki Georgia Akvaryumu, sanırım dünyadakilerin en büyükleri. Onları görme olanağı bulamadım ama dev akvaryumların yapım teknolojileri genelde birbirinin aynı. Bu dev akvaryumlar taşıdığı su kütlesinin büyüklüğü ve içindeki deniz veya tatlı su canlılarının çeşitliliği ile derecelendiriliyor ve sansasyon yaratabiliyor. 30 milyon litreden fazla su alan Georgia Akvaryumu’nda 125 bin civarında balık ve deniz canlısı varmış. Yunuslar, dev yengeçler, vatoslari kaplumbağalar ve köpek balıkları, özellikle balina köpek balıkları ise dev akvaryumların vazgeçilmez canlıları. Mercanlar, denizanaları, yosunlar, deniz dibi yaratıkları...Tabi ki tüm bunların sunuluş biçimleri de önemli. Su altı canlıları ile bir arada dolaşıyorsunuz ama güvende olduğunuzu da biliyorsunuz .

Dev akvaryumlar “metakrilat” denilen camdan daha saydam ve daha sağlam aynı zamanda daha pahalı bir maddeden yapılıyormuş. Akrilik de deniyor. Bu madde sayesinde çok büyük boyutlarda düz ya da bombeli yüzeyler elde edebiliyor ve iki plaka arasındaki kaynama noktası hemen hemen hiç görünmüyor, dolayısıyla da izleyicilerin bakış açısını rahatsız etmiyor.

Bu akvaryumlar, evet kar amacı güdüyor ve baya pahalı yatırımlar ancak hepsinde de çevrenin korunması gerektiği vurgulanıyor. Bunun için de akvaryumlarda görseller düzenleniyor, çevreci mesajlar veriliyor. Özellikle çocuklara yönelik eğitim programları ve turları düzenleniyor. Psikologlar bu dev akvaryumların sadece çocuklara değil, büyüklere de son derece yararlı olduğunu belirtiyorlar.

Dev akvaryumların bir örneği de İstanbul’da açıldı…Turkuazoo. Türkiye’de bir ilk !

Bu dev akvaryumla ilgili internetteki haberlerden edindiğim bilgiyi aktarmak istiyorum, çünkü henüz görmedim ; Turkuazoo toplam 23 akvaryumdan oluşuyor, hem tatlı su hem de deniz suyu bölümleri var. Toplam 3 kat üzerine, 8000 metrekare alana yayılmış. Dev akvaryumda, tatlı su, tuzlu su, okyanus balıkları ve tropikal balıkların yanı sıra beş farklı köpekbalığı türü ve nesli tükenen orfoz da yer alıyor. Turkuazoo'nun içinde yer alan akrilik su tünelleriyle balıklar "onlarla birlikte yüzüyormuşçasına" 270 derece açıdan izlenebiliyor. Çocuklara ayrılmış olan bölümde eğitim programları da düşünülmüş, sualtı eğitimlerinden, çevre korumaya kadar pek çok alanda bilgi veren programların sonunda çocuklara birer sertifika veriliyor. Turkuazoo ile ilgili daha ayrıntılı bilgi için web sitesini inceleyebilirsiniz. TURKUAZOO

Dev akvaryum projesi, Türkiye ve İstanbul için gerçekten ileri düzeyde ve beklenen bir proje idi. Dünyanın artık pek çok yerinde su altı dünyasını yaşatan dev akvaryumlar kuruluyor, sadece akvaryumla kalmayıp çevresine de bir su dünyası inşa ediliyor. Aqua parklar, dev dalga havuzları, yapay tropik adalarla dev su kompleksleri oluşturuluyor. Dünyada çok farklı eğlence anlayışları ve kültürleri var. Türkiyemiz’de de olmalı. Geç bile kalındı.

Turkuazoo, İstanbul’a yakışmış.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Ne hoş... Onca yürek boğan gündem için. Beran iyi ki varsın ya. Maviye açılmak gerek!

Sevgiyle.