17 Haz 2011

Yunanistan AB ile sirtaki oynuyor

Tavernalarda kırılacak tabak kalmayınca, Avrupa’dan borç aldılar, o tabakları da tükettiler… şimdi Atina’daki camı çerçeveyi kırmaya başladılar. Halk, sosyalist iktidar Papandreu’nun istifasını istiyor.

Yunanistan, Avrupa’nın şımarık çocuğu…yıllardır üretmeden tüketmeye alıştı, kendisinin olmayan paraları harcayarak hayat standartını yükseltti. Sağlık, eğitim, yol, elektrik, telefon gibi kamu hizmetleri için bütçesini hesapsızca kullandı.

Karamanlis makyajlı bilançolar ile Avrupa’yı ve kredi derecelendirme kuruluşlarını kandırdı, şimdi Papandreu bedelini ödüyor, tüm Avrupa’ya da ödetiyor.

Yunanistan’ın hem cari açığı hem de bütçe açığı çok yüksek. Borçlarını, devlet memurlarının ve emeklilerin maaşlarını bile ödeyemeyecek durumdalar… tam bir kriz, tam bir iflas!

Turizmci arkadaşlar, gidip görenler diyorlar ki; lüks villaların, yazlık evlerin çoğuna satılık levhası asılmış. Zira, Yunanistan hükümeti çok yüksek oranda emlak vergisi uygulamaya hazırlanıyor. 400-500 bin avroluk gayri menkullar 100 bin avroya alıcı bulamıyormuş.

AB ve IMF’nin 110 milyar avroluk ilk kurtarma paketi de işe yaramadı…Zira Yunanistan sıkı maliye politikasına zamanında geçemedi. İlk paket hibe değildi ancak geri döneceği kuşkulu. Şimdi tüm kamu kuruluşlarını ve devlet arazilerinin satılması söz konusu. Ama alıcı bulmada da problem yaşanabilir. Siyasi istikrar yok, Papendrau hükümeti sallantıda, kim Yunanistan’a yatırım yapacak?

AB şimdi Yunanistan’ın bu vahim durumdan nasıl çıkacağı konusunda kara kara düşünüyor. Yunanistan batarsa hem AB hem de Avro rezil olacak. Başta Almanya ve İngiltere olmak üzere bir çok Avrupa ülkesi, milyarlarca avroluk alacaklarının derdindeler. Endişeler borsaları dalgalandırmaya, Euro’yu dolar karşısında eritmeye devam ediyor. Bu şımarık çocuğun desteklerle bile ekonomisini toparlayacağından şüpheliler. Ekonomisi üretimden ziyade hizmet sektörü ve tüketime dayalı olan Yunanistan, pek çok uzmana göre umutsuz bir durumda.

Üstelik Yunanistan AB'ne karşı sessizliğini korumaya devam ediyor. AB’nin Yunanistan’ı kurtarmak zorunda olduklarının farkındalar. Çok sıkıştıklarında da “Avro’dan çıkarım” diyerek tehdit ediyorlar. AB’nin parasını kullanarak yaşam standartlarını yükselttiler, şimdi yine AB’nin parasının kullanarak krizden çıkma gibi bir niyetleri var. Tam bir sorumsuzluk örneği!

Her şeye rağmen AB, Yunanistan’ı kurtarmak zorunda kalacak, alacaklıların alacaklarından vazgeçmesini ya da çok uzun vadeye yaymasını isteyecekler.

Yunanistan’ı iflas ettirmezler, ancak AB’nin ciddiyetine ve yaptırım gücüne de gölge düşürmüş olurlar!

Hiç yorum yok: