3 May 2009

Twitter ile cıvıldamaya başladık


Sanal yaşantımızda artık cıvıldamaya başlıyoruz. Twitter ile hepimiz adeta birer “sanal kuş” olacağız.


Türkiyem artık kuşlar gibi cıvıldayarak sosyalleşecek!

Dünyamız sanal, yaşantımız sanal, arkadaşlarımız sanal, ailemizle bile sanal yollardan anlaşıyoruz…bu nasıl bir sosyalleşmedir ki kendimizi bilmem kaç inçlik ekranların arkasına sakladık, gigabaytların içine gömdük.

“Her rengi boyadık bir fıstıki yeşil kaldı” derler ya; Facebook’u arkadaş çöplüğüne çevirince, şimdi de bize kuşlar gibi cıvıldama imkanı sunan yeni sosyalleşme sitesi “Twitter” i deneyelim dedik.

Twitter, Facebook ile blog arası bir mikro blog. Internetten kısa mesaj servisi gibi bir şey. Eşinize, dostunuza, ailenize kısa mesajlar yollayabiliyor ve halinizi, ahvalinizi bildiriyorsunuz. Onlar da size twitter aracılığı ile “ne yapayım, ne halin varsa gör” diyebiliyor. Yeter ki bu mesajlar 140 karakteri aşmasın. Yani o anda ne yaptığınızı ne hissettiğinizi Twitter’e girip anlık olarak paylaşabiliyorsunuz. Özel hayatınızı ortaya saçarken, diğer twitter kullanıcıları da bunu izleyebiliyor.

Twitter… Sosyalleşmenin daniskası bu işte!

“Twitter” kelimesinin Türkçesi “cıvıldamak, cıvıltı”. Şu anda tüm dünyada 7 milyona yakın kullanıcısı var. Şubat ayında yüzde 1382 büyümüş. Bu rakam Facebook'un büyüme hızının yaklaşık dört katı. Twitter, ABD başkanlık seçimlerinde Barack Obama’nın kampanyalarında kullanmasıyla dünyanın gündemine geldi. Ünlü sanatçıların ve gazetecilerin de katılımıyla tam bir çılıgınlığa dönüşmüş durumda. Türkiye’de henüz o kadar yaygın olarak kullanılmıyor ama bizim bu sanal sosyalleşme merakımız varken çok yakında patlama yapması kaçınılmazdır. Facebook da öyle olmadı mı? Sanırım 2009 sonuna kadar özellikle gençler arasında cıvıldaşma artacaktır. Zira Twitter, hem bilgisayardan hem cep telefonlarından kullanılabiliyor.

Twitter sadece hal hatır sormak, o andaki hislerinizi, ne yaptığınızı bildirmek için kullanılmıyor tabi ki. Daha faydalı yönleri de var. Sosyal medyanın çoğu twitter kullanıcısı. Haberler anlık olarak tweetleniyor. CNN gibi medya devleri haberi önce Twitter'dan veriyor. Milliyet de milliyet.com.tr olarak Twitter’da yerini almış durumda. Milliyet Blog’daki yazılarımız Twitter ile paylaşıma açıldı. Ben de yazılarımı tweetliyorum ve Twitter kullanıcıları da okuyorlar.

Twitter üzerinden basın toplantıları yapılıyor, Twitter’da şirketler yeni ürünlerini lanse ediyor, kampanyalarını tanıtıyorlar. Ayrıca acil yardım için de kullanılabilir.

Gelelim işin magazin kısmına…Twitter tüm dünyadan ünlü akımına uğramış durumda. Twitter kullanıcıları ünlülerin mesajlarını da paylaşıyor ve onları takibine alıyorlar. Türkiye’den ise Kemal Kılıçdaroğlu, Mustafa Sarıgül, Sezen Aksu, Sertab Erener, Cem Yılmaz ve Beyazıt Öztürk var. Ece Temelkuran, Fatih Altaylı, Güngör Uras da benim farkedebildiğim gazeteci ünlüler. Hadise de Twitterda cıvıldamaya başlamış üstelik beş ayrı hesapla hayranlarının takibinde.

Bir işin suyunu çıkarmak konusunda üstümüze yok, Twitter kullanamında da cıvıldayacağız diye cıvıtacağımız endişesindeyim.

Facebook’un b….nu çıkardık sıra “twitter” da cıvıtmaya geldi.

Cıvıtmadan cıvıldamak için http://twitter.com/ . Kayıt işlemini tamamladıktan sonra karşınıza gelen ekranda “What are you doing?” yazan yerin altında ki kutuya istediğinizi 140 karaktere kadar yazıp “update” butonuna tıklayın…

Türkiyem artık kuşlar gibi cıvıldayarak sosyalleşecek!

Hiç yorum yok: