30 Tem 2009

Biz Türkler her zaman ve her koşulda çok iyimserizdir!




Nasılsın ? “Eh işte, fena değil, idare eder”…

Nasılsın ? “iç güveysinden hallice”…

Nasılsın? “ Allaha şükür, seni sormalı”…

Nasılsın sorusuna verdiğimiz yanıtlar genellikle bu şekilde. Ben hiç “berbat” diyenine rastlamadım. Biz hep “iyiyiz”…Öyle bir iyilik ki bu, dünya yansa yorganım yok içinde misali iyimserliğe şartlanmışız. Kötümser olup, felaket tellallığı yapanlarımız da yok değil ama yine de genellikle “iyiyiz” dir. Hatta kötü düşünürsek daha da kötü şeyler olacağı gibi bir avuntu ile “iyimserlikte” mütemadiyen ısrar ederiz, bardağın dolu tarafını görme kabiliyetimiz hususunda elimize su dökemezler.

Baş iyimserimiz, kriz teğet geçecek dedi, maşallah tüm teğet teorisi altüst oldu. İyimser olmak çok güzel ama iyimser olacağım diye gerçeklere gözümüzü kapatırsak, iyimserlik “saflık” haline dönüşebilir. .

Her şey kötüyken, her şeyin iyi olduğunda ısrar etmek, iyimserlik midir yoksa kendi kendimizi kandırmak mıdır?

AB, yılda iki kez “Eurobarometre” araştırması yapar ve toplumların önemli güncel konularla ilgili eğilimlerini, duyarlılıklarını, düşüncelerini v.s değerlendirir. Bu defa krizin sosyal boyutunu ortaya çıkarmak amacıyla yapılan Eurobarometre araştırmasında, 30 ülke arasında en fazla Türklerin krize ve işsiz kalmaya rağmen 'umudunu kaybetmediği' belirlenmiş.

Tüm dünyada ekonomik kriz sürerken biz “eh işte idare ediyoruz, Allaha şükür”!… Krizin başlangıcından itibaren Türkiye'de çalışanların yüzde 12'si işini kaybetmiş ama buna rağmen “krizden ve istihdam piyasasının muhtemel etkilerinden ne kadar endişelisiniz" sorusuna "çok endişeliyim" cevabını verenlerin oranı Türkiye'de yüzde 34 çıkmış. Yani geri kalan yüzde 66 halinden memnun…iyimser.

Diğer Avrupa ülkelerinde ekonomik kriz için iyimserlik oranı düşük, kötümserlik oranı daha yüksek…Şimdi bu sonucu nasıl yorumlayabiliriz?

“Nasılsın” sorusuna mutlaka her daim iyimser yanıt veren toplumumuzun, ekonomik krize karşı da iyimser olması zaten kaçınılmazdı.

“Bugünkü sosyal bilimlerin Türkiye'yi anlama şansı yok” demişti bir zamanlar, başka bir anketin sonucu…sanırım en doğrusu da bu sonuçtur.

“Atın ölümü arpadan olsun” sözünü şiar edinmiş bir toplumuz vesselam.

Nasılız? “iyidir, idare eder”…zaten ömrümüz idare etmekle geçiyor.

Kötümser olmayalım ama iyimserlikle gerçeklik arasındaki sınırı da kaybetmeyelim.

İyimserlik yalaması olmayalım!

2 yorum:

x dedi ki...

Bence bu yazıda çok iyimserce yazılmış.

Çıkın dışarı ve yüz kişiye sorun bakalım kaç kişi iyiyim diyecek?

Beran Uzer dedi ki...

İç güveysinden halliceyim diyecek:)yine de bir iyimserlik var, bende de sende de vardır...maksat yalama olmasın:)..okuduğunuz ve yorumladığınız için teşekkür ederim...sevgiler