25 Ağu 2009

Hrant Dink Vicdan Filmleri; Gelin vicdanımızla bakalım

Son zamanlarda iyice deforme oldu, hani yüreğimizin bir tarafında var olduğuna inandığımız…Vicdanımız.

İnsanı insan yapan vicdanı değil midir? Vahşi bir hayvandan biz insanı ayıran en önemli özelliğimiz vicdanımız değil midir?

Hani hatalarımızı, pişmanlıklarımızı yargıladığımız, içsel çarpışmalarımızla bize doğruyu gösteren, başkalarının göremediklerini görmemizi sağlayan yüreğimizdeki bir çift göz...keşke herkeste olsa dediğimiz.

Her gece başımızı yastığa koyduğumuzda, kalbimizi, beynimizi acıtarak, yaptıklarımızın, yaşantımızın, yaşattıklarımızın hesabını bizden soran o insani duygumuz…Vicdanımız.

Akıl, kalp ve vicdan işbirliği değil midir yaşam klavuzumuz?…kullanım süresi toprağa kadar hiç bitmeyecek olan.

Ama ne zaman kapattık, nasıl da yitirdik şu vicdan gözümüzü? Veya farkında mı değiliz vicdanımız olduğunun, olması gerektiğinin?


"Sağduyunun, vicdanın sesi suskunluğa mahkûm edildi. Şimdi o vicdan çıkış yolu arıyor." Hrant Dink.

Uluslar arası Hrant Dink Vakfı, herkesi hayatı nasıl yaşadığımızı belirleyen ‘vicdan’a yakından bakmaya davet ediyor.

Vicdan çıkış yolu için “Gelin, Vicdanımızla Bakalım" diyor...





GELİN, VİCDANIMIZLA BAKALIM

Bu çağrı hepimize. Eli herhangi bir kamera tutabilen herkese.

Gelin, kameralarımızı elimize alıp dünyaya bakalım. Dünyaya vicdanımızla bakalım.

Gelin, vicdanımıza görünenleri birbirimizle paylaşalım.

Mesela... Yol kenarında yalnız bir kadın olmak, sokaklarımızda bir engelli olmak.

Mesela... Kendi ülkesinde ‘sürgün’ olmak, ana babanın dayağa kalkan elini izleyen küçük bir çocuk olmak, okullarımızda başörtülü olmak, HIV pozitif olmak, dayağa mahkûm olduğu evinde hapis bir kadın olmak, cinsiyet ve cinselliği kapalı kutulara hapseden bir dünyada transseksüel ya da eşcinsel olmak, 'duyulur' endişesiyle anadilinde konuşmaktan korkmak.

Mesela... Savaşmaya, eline silah almaya, öldürmeye mecbur kılınmak, koca şehirlerde zenginliğin orta yerinde açlık sınırında yaşamak. Hatta mesela... Bir sokak köpeği olmak... Dünyanın herhangi bir yerinde ‘öteki’ olmak.

Belki de mesela başkaları için önemsiz, sıradan bir ayrıntı olan ama tam da bizim vicdan gözümüze takılan o benzersiz şeyi bulmak.

Elbette vicdan sadece gözlerden ibaret değil. İyi ki de değil. Vicdanın bir de elleri var. Vicdan, kötülüğü sadece görmekle yetinmez, ona karşı harekete geçer. Vicdan, zulmü sadece kaydetmekle yetinmez, ona son vermek için mücadele eder. Vicdan, sadece mağduriyeti kayda geçmekle kalmaz, bizzat mağdur için, mağdurla dayanışma içinde bir şeyler yapmanın da derdinde olur.

Ve son olarak, vicdan tamamen özgürdür. En doğrusunu yine kendi bilir. Dolayısıyla yukarıda verdiğimiz tüm örneklemeler, sadece projeye katılmanız için ilham ve teşvik amaçlıdır; yollayacağınız işlerin çerçevesini tanımlama ve sizi sınırlama amacını asla gütmez.

Öyleyse gelin, dünyaya şöyle bir vicdanımızla bakalım. Ve en fazla 5 dakika uzunluğunda bir kısa film çekelim.

İhtiyacımız olan tek şey, bir çift göz, bir kamera ve gönül gözü vicdanımız.

Gelin, vicdanımızla bakalım. Ortak bir vicdan için vicdanlarımızı görünür kılalım.

Gerçekliği kabul edip etmemek esasen herkesin kendi vicdan sorunudur, bu vicdan da temelini bizatihi insanlık denilen ortaklığımızdan, ‘insan’ kimliğimizden alır.” Hrant Dink


“Gelin, vicdanımızla bakalım” başlıklı projeye en fazla beş dakika uzunluğundaki filmlerle katılım için başvuru süresi 1 Ağustos – 30 Kasım tarihleri arasında.

Vicdan Filmleri Türkçe, İngilizce ve Ermenice olmak üzere 3 ayrı dilde içeriğe ev sahipliği yapacak. Tüm kısa filmler ayrı ayrı halk ve jüri oylamasına tabi tutulacak. Jüri üyeleri arasında Costa Gavras, Georges Moustaki, Harutyun Khachatryan, İbrahim Betil, Lale Mansur, Nebahat Akkoç, Ömer Madra, Rakel Dink, Rela Mazali, Serge Avedikian, Serra Yılmaz, Vaughan Pilikian ve Yıldırım Türker bulunuyor.

Filmler http://www.vicdanfilmleri.org/ sitesine yüklenebilecek, internet üzerinden izlenebilecek, halk tarafından oylanacak ve yorumlanabilecek. Bir kısım filmler siteye yüklenmiş bile. İzlemenizi öneririm.

Jürinin seçeceği en iyi 20 filmden 90 dakikalık bir film oluşturulup uluslararası film festivallerine önerilecek.

Siz de vicdanınıza çıkış yolu bulmak ister misiniz?

Veya insan olduğunuzu hatırlamak, vicdan gözünüzle bakmak, vicdanınızı görünür kılmak istemez misiniz?




Uluslararası Hrant Dink Vakfı
Tel: 0212 240 33 61 ve 62
http://www.vicdanfilmleri.org/
vicdanfilmleri@hrantdink.org

1 yorum:

demir dedi ki...

İşimiz eğer vicdana kaldı ise hakikaten işimiz çok zor.