New York Times, internetteki içeriğine erişimin 2011’den itibaren paralı olacağını açıkladı.
Rupert Murdoch'un sahibi olduğu New York Times uzun süredir internette paralı haber konusunu zorlamaktaydı. Alınan bu kararla konuya son noktayı koyan New York Times'da bir kısım haberlere parasız giriş izni verilecek ama bazı ek içerik için ücret gerektiren sayaç sistemi kullanılacak. New York Times'in basılı versiyonuna abone olanların ise internet sitesine ücretsiz erişim hakkı olacak.
İngiltere merkezli Financial Times sitesinde de, herkes sadece bir haberi ücretsiz görebiliyor, ancak üye olan kişi ayda 10 ücretsiz habere ulaşabiliyor. Buna karşılık yılda 186 dolar ödeyen aboneler, internet sitesine sınırsız erişebiliyorlar. New York Times'ın internet sitesinin de Financial Times gibi olacağı belirtiliyor ama internet sitesi aboneliği için alınacak ücret henüz belli değil. New York Times'ın rakibi olan The Wall Street Journal da ücretli internet içeriği olan bir gazete.
Amerikan medya sektöründeki bu gelişme haliyle dünyadaki diğer örneklerini de uzun vadede etkileyecektir. Ancak Türkiye’de İnternette bedava gazete ve haber dönemi sona erecek gibi bir durum söz konusu değil. Türkiyede paralı internet gazeteciliği şu an için bir hayal. Zira neredeyse kağıda basılı gazeteler bile bedava dağıtılacak durumdalar.
Türkiye’de internet gazeteleri, kağıt baskı gazetelerden çok daha ucuza mal ediliyor, kağıt ve baskı maliyeti yok, sadece güçlü bir teknolojik alt yapı gerektiriyor ve bir anda milyonlarca okura ulaşması mümkün olabiliyor. İnternet gazetesine alınan reklamların geliri düşünüldüğünde, internetten haberlere erişimin bedava olması da kaçınılmaz. Ancak internet gazeteleri arasında kıyasıya rekabet yaşandığı da bir gerçek. Bu da internet reklamlarından elde edilen gelirin payının dağılmasına ve de azalmasına sebep oluyor. New York Times’ın paralı internet aboneliği sistemine geçmesinin en önemli nedeni bu.
Türkiye'de yüksek reklam gelirine sahip olan internet gazeteleri parasız erişime devam edecektir. Ancak reklam gelirlerini artırmak veya en azından koruyabilmek için okur sayılarını artırmak gerekecek ve bu da içerik kalitesini etkileyecektir. Şu anda Türkiye’de internet gazetelerinin içinde bulunduğu çıkmaz da budur. Bu yüzden erotik içerikler ve fotoğraflar, cicili bicili bol boyalı figürler internet gazetelerinin ön kapağında bolca yayımlanmaktadır. Haber ise pahalı bir üründür ve maliyetlidir, bu nedenle bizdeki internet gazatelerinde, haberden ziyade bol bol fotoğraf yer alır. İnternet gazeteciliği bizde henüz emekleme aşamasında, hal böyleyken bir de üstüne para almak hayalcilikten öte bir şey değil.
Belki şöyle bir yol izlenebilir; kişiye özel haber sistemi geliştirilebilir, okuyucuya okumak istediği alanda kaliteli haber sunmak için birçeşit özel abonelik sistemi getirilir, okur ertesi günün sabahını beklemeden anında kaliteli ve doğru habere ulaşabilir. Haberin altında uzmanların yorumları, bilgiler yer alır, bir haberi tüm detayları ile okumanın keyfi için de o gazetenin bu kişiye özel haber portalına abone olunabilir. Ama bu da ciddi bir alt yapı ve haber politkasında ciddiyet gerektirir.
Tüm dünyada haber basını şu anda bir krizin içinde. Bu krizi aşmak için basın çeşitli yolları deniyor, ancak kaliteli haberi okura ulaştırmanın da maliyeti yüksek. Önümüzdeki yirmi yıl içinde belki Türkiye’de de internet gazetelerinin paralı olması yönünde adımlar atılabilir ancak şu aşamada pek mümkün görünmüyor.
1 yorum:
İnternet gazeteciğinin geleceği hakkında güzel bilgiler. Teşekkürler.
http://emicron.blogspot.com
Yorum Gönder