12 Eki 2008

Attabot, Türkiye'nin arama motoru yayında



Türk arama motoru ve kişisel web portalı ATTABOT yayına başladı.

Google , dünyada internet kullanıcılarının neredeyse tümünün kullandığı arama motorudur. “Neden biz de Google gibi bir arama motoru yapamayız?” diye düşünürdüm.

Kısa süre önce iki Türk tarafından hazırlanan Attabot web arama motoru Attabot.com adresinde beta yayınına başladı.

Portalın kurucu ortağı Seyfi Erol tarafndan , “Hayatı kolaylaştıran sayısal platform” olarak tanımlanan Attabot arama motoru fikrini, üç yıl önce Amerika’da internet projeleri hazırlarken şirket ortaklarından Ömer Kurt ile birlikte geliştirmişler.

Attabot arama motorunda , arama işi yine Google ile yapılıyor. Ancak Web 2.0’ın olanaklarıyla arama motoru ve kişisel web portalı işlevi bir araya getirilmiş.

Kullanıcıların arama yaptıkları kelimelerin sonuçları ile entegre çalışabiliyorsunuz. Kimin ne aradığını, hangi konuya yoğunlaştığını takip etmek mümkün. Kullanıcıların aradıkları kelimelere göre birbirlerine ulaşmasını sağlayan ortak arama ve bu aramaların sonuçlarının kaydedilebilmesini sağlayan “AttaRez" işlevi dikkati çekiyor.

Attabot’un benim dikkatimi çeken ve hoşuma giden bir diğer yönü, her 15 dakikada otomatik olarak güncellenen, çeşitli kaynaklardan toplanan güncel haberlerin yer aldığı “haber” bölümü.

Ayrıca; e-posta hesabı, çevrimiçi Türk Dil Kurumu sözlüğü ve Redhouse sözlük gibi hizmetleri tek adreste toplamış ve kolaylıkla bunlara ulaşabiliyorsunuz.

Attabot’da kurumlar da ücretsiz bir hesap oluşturarak kendilerini temsil edebiliyor ve bireysel kullanıcılar ile aynı özelliklerden yararlanabiliyorlar. Attabot’un özellikle KOBİ’ler için ideal bir platform olduğu düşünülüyor. Attabot ile şirketler Web 2.0’ın nimetlerinden yararlanabilecekler, CRM faaliyetlerinde bulunabilecekler. İleride Attabot’ta ürün aranabildiği gibi ürün de satın alınabilecekmiş.

Attabot’un , şu anda sadece Türkçe yayın yapan Beta sürümü devrede ancak kurucuları , şu günlerde küresel sürümünü de yayına almayı planlıyorlar. Bu sürümde temel özellikler aynı kalacak, ancak birkaç dilde sözlük gibi uyarlamalar olacakmış.

Attabot’un yayına başladığı haberi medyada yer aldı, ancak haberlerde dikkatimi çeken şu oldu; tüm haberlerde Attabot , “google’a rakip” Türk arama motoru diye lanse edildi. Kimi teknik bloglar ve yorumlarda ise Attabot’u gereksiz ve yetersiz görenler var.

Google'a rakip olması şu an için düşünülemez ama, “neden biz Google gibi bir arama motoru yapamıyoruz?” diye hayıflanırken, 2 Türk girişimci çıkıyor ve web dünyasının nimetlerinin yeni yeni algılanmaya başlanıldığı ve Türkiye'de birkaç büyük medya holdinginin dışında yatırım olarak halen desteklenmeyen web konusunda, bence doğru ve alkışlanması gereken bir iş yapıyorlar.

Attabot’un, Türkiye’de web konusunda mevcut olan ama destek bulamayan girişimcilere, dünya çapında Google, Facebook gibi siteler yaratabilme konusunda öncü olacağına inanıyorum.

Yukarı çıkanları bacağından aşağı çekmek yerine, desteklemek gerek diye düşünüyorum.

Ben Attabot’a üye oldum ve şu anda bu satırlarıda "Attabot" üzerinden açtığım "Milliyet Blog" linkinden girerek yazıyorum.

Türkiye'nin web teknolojisi konusunda desteğe çok ihtiyacı var, umarım bu konuda her emek karşılığını bulur.

Hiç yorum yok: