"Mustafa" belgeseli ile Atatürk’ü yeniden keşfetmek…
Can Dündar’ın senaryosunu yazıp yönettiği “Mustafa” belgeseli, Atatürk’ü dünyaya, yeni nesillere ve Türkiye’ye yeniden anlatacak.
Bu belgesele çok ihtiyaç vardı…Atatürk”ün asker ve siyasi kimliğinin yanı sıra, “insan” kimliğini belgelemek, son yıllarda yaşanan Türkiye siyasi konjonktüründe gerçekten de gerekli idi.
Atatürk’ün hayatını konu alan ve Can Dündar’ın senaryosunu yazıp yönettiği “Mustafa” adlı belgesel film 29 Ekim’de vizyona girecek.
Filmin fragmanını, web sitesinde izledim. Gerçekten çok etkileyici görüntüler ve muhteşem bir müzik.
Belgeselin giriş sahnesi, sondan başlıyor. Atatürk hasta yatağında yatmakta ve gözü tam karşısındaki “Dört Mevsim” adlı tabloya ilişiyor. Sonra Afet İnan’a dönerek “oraya gidelim” diyor… Kamera tabloya yaklaşıyor ve karşımıza “çocuk” Atatürk çıkıyor.
“Mustafa” belgeselinin müziklerini usta müzisyen Goran Bregoviç yapmış. İnsanını iliklerine işleyen, alıp götüren enfes bir müzik…Alıp Atatürk’e götürüyor.
“Mustafa” belgeseli NTV ve Ko’Medya yapımı.
Fragmandan edindiğim ilk izlenim; Atatürk’ün şimdiye kadar olan resmi anlatımlarının dışında, şablon ötesi bir anlatımla geniş ve farklı bir bakış açısı ile yorumlanıyor olması.
Film için Cumhurbaşkanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı arşivleri başta olmak üzere, yerli ve yabancı pek çok arşiv özel izinle açılmış. Atatürk’ün daha önce hiç görülmemiş fotoğraflarına, hatıralarını yazdığı not defterlerine, yakınlarına yolladığı çok özel mektuplarına, günlüğüne, el yazmalarına ulaşılmış.
Belgeselin arkasında profesyonel bir ekibin var olduğu daha fragmanda bile hemen hissediliyor.
Eleştirmenler belgeseli ilk etapta “Atatürk’ün dışında bir Atatürk’e bakmaya cesaret edebilen bir film” olarak değerlendiriyorlar.
Can Dündar is belgesel ile ilgili düşüncelerini şu şekilde ifade etmiş;
“Atatürk’ü doğru öğrenmediğimiz kanısındayım. Bize yanlış demeyim ama eksik yansıttıkları kanısındayım. Bu eksikliği gidermeyi amaçlayan bir film. Bir de bir nebze daha ona dokunmaya çalışan bir film. Bir nebze daha onu bir rozet olmaktan çıkarmaya çalışan bir film, bir nebze daha onu bir heykel olmaktan uzaklaştırmaya çalışan bir film, onu içerden anlamaya çalışan bir film olsun istedik. Ve olabildiğimiz kadar ona yakın durmaya onu anlamaya çalıştık. İstedik ki biz susalım o anlatsın amacıyla biraz da daha çok kendi yazdıklarına kendi tuttuğu notlara yazılarına kendi mektuplarına dayalı bir içerden anlatma yöntemi denedik.”
Filmin ismi neden Atatürk değil de Mustafa diye soranlara ise “ en derinine, aslında hiçbir takı almamış haline en saf haline ulaşmaya çalıştık. Ona sadece annesinin hitap ettiği isimle hitap ettik. Onu arzu ettik, onu yapmaya çalıştık. Bunu ne kadar yapabildiğimizi seyirci görecek ama hakikaten onu espri yapan, içkisini içen zeybek oynayan, zaman zaman hüzünlenen, zaman zaman çok öfkelenen biraz da herkes gibi bir insan ama onları da aşan liderlik özelliklerini de ortaya koyarak gerçek anlamda Mustafa’ya ulaşmaya çalıştık” diyor Can Dündar.
“Mustafa” belgeselini heyecanla bekliyorum.
_____________________________________________________
“Mustafa” Belgeseli tanıtım ve fragmanı için http://www.mustafa.com.tr/
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder