12 Eki 2008

Banka bebekleri



Kayra; Leyla Bilginel tarafından ABD de sperm bankasından alınan spermle dünyaya gelen bir bebek.

Kayra’nın ruhsal ve psikolojik gelişimini koruyabilmek için annesi doğmadan önce mahkeme kararı aldırtarak oğluna "banka bebeği, sperm bankasından alınan çocuk, Amerikalı bebek" denmesi yasaklamıştı.

Ancak bir tv kanalındaki programa bağlanan Beyaz Hoca’nın Kayra’ya gayrimeşru demesini engelleyemedi.

Beyaz Hoca’nın tarzı bu… Polemik yaratıp medyatik olma egosunu habire şişirmek. Bunu yaparken de her yol mübah…

Ama Kayra’nın ileriki yaşamında bu tip sorunlarla ve yaklaşımlarla karşılaşması kaçınılmaz.

Amerika ve Avrupa’da Kayra gibi 50.000 çocuk var. İşte bunlardan iki örnek;

“Ryan, 18 yaşında. Mühendislik okulu ikinci sınıfında okuyor. Pi sayısının 40 haneden oluşan tamamını ezbere söylemek, roket yapımının inceliklerini anlatmak, en zor matematik problemlerini saniyeler içinde çözmek onun için çok kolay. 181 IQ’suyla cevabını veremediği tek soru, babasının kim olduğu.
Annesi sperm bankasından satın aldığı donör spermiyle dünyaya getirdi onu. Biyolojik babasının, varsa üvey kardeşlerinin izini sürmeye karar verince, annesiyle Donor Sibling Registry (Donör Kardeş Kayıtları) adlı bir web sitesi kurdular. Şu anda sitenin, biyolojik babasını ya da kardeşlerini bulmak isteyen 6 bin 593 üyesi var. 1224’ü amaçlarına ulaştı, yani kardeşlerini buldu.”

“Daniel, Amerika’da yaşayan binlerce gençten biridir. Batı eğitim ve kültürü ile büyüyen Daniel’ın mutsuz bir aile yaşantısı vardır. Son model araba ile okula gitse de, en kaliteli okullarda okusa da, aynı anda birden fazla “sevgilisi” olsa da Daniel mutsuzdur. Çünkü bir gece yarısı, O’nu leyleklerin getirmediğini öğrenmiştir!Daniel, burnundan kıl aldırmaz bir medeniyetin(!) yetiştirdiği milyonlarca insandan biridir. Daniel artık bir”babasının” olmadığına inanmış ve şu anda ruhsal problemleri ile uğraşıyor. "

Arnavut ve Rus mafyası, Yunanistan'ın başkenti Atina'da ''bebek çiftlikleri'' kuruyor, bu çiftliklerde genç kızların doğurduğu bebekler İngiltere'de 20, 000 sterline satılıyor. Doğum yapacak genç kızların özenle seçildiği , mavi gözlü bebeklerin revaçta olduğu söyleniyor.

Ülkemizde evli çiftler dışında, sperm bankasından edinilen spermle , çocuk sahibi olmak dinen ve hukuken yasak ama ABD, Yunanistan, İsrail gibi ülkelerdeki sperm bankalarına Türkiye’den de bekar annelerin talebi artıyormuş.

Günümüzde zaten kaybolmaya başlamış olan aile birliği “banka bebekleri” ile gelecekte iyice yok olabilir.

Bu çocukların ruhsal gelişmesinde tabiki anneye çok büyük görevler düşüyor. Bu çocuklar durumu öğrendiklerinde yürüdükleri sokaklarda, gittikleri okulda, gezdikleri yerlerde şu soruları kendilerine sormazlar mı?

“Acaba ben kaç kardeşim?”

“Benim babam da şu adama mı benziyor?

“Sevgilim aslında kardeşim mi? ”

Ellerini başlarına alıp düşünecekler midir veya kendini, olmayan ailesini, şehrini, çevresini hayatını, ülkesini ve tüm dünyayı sorgulayacaklar mıdır?

Annesinin yaptığı “etik” midir değil midir diye sorarak annesini yargılayacak mıdır?

Kimlik problemine girip, yaşamlarını kendisine kim olduğunu anlatacak bir sözü, bir cümleyi, bir bakışı ve aile sıcaklığını bekleyerek mi geçireceklerdir?

Bence , bu çocuklar yaşamlarını “seni leylekler getirdi” yalanına inanmak isteyerek geçireceklerdir.

Çocuklarımızın sevgi dolu bir yuvada anne ve babalarını bilerek, hissederek yetişmeleri en doğrusu.

Hiç yorum yok: