21 Eki 2008

Varlık barışı ile kara para aklanabilir mi?


Dikkat! dikkat yine dikkat! Türkiye ekonomik krize karşı “varlık barışı” na hazırlanırken sınırı tanımlanmamış miktarda paranın dolaşıma girmesi, Türkiye'yi bir kara para aklama cenneti yapabilir.

Ne zaman ekonomi daralsa Türklerin yurt dışındaki paralarının cazibesine kapılırız, “ah bunları yurda bir sokabilsek her şey ne güzel olacak” diye düşünürüz.

Hükümet her ne kadar “Hamdolsun durumumuz iyi”, “panik yapmaya gerek yok”, “yangın çıkmadan yangına su sıkılmaz” gibi özünde endişe ifade eden cümlelerle ekonomik krize karşı güven vermeye çalışsa da bir yandan da gece yolda ıslık çalarak yürümeye başladı.

Yukarıdakiler sesini yükseltince, Kemal Unakıtan “hadi gelin birlikte oturalım, düşünelim, beyin fırtınası yapalım” diyor. Aşağıdakiler nasıl olsa krizlere alışkın. Zaten bir lokma ekmeğe muhtaç, ayın sonunu nasıl getiririm derdinde. Hamdolsun lafını da en çok kullanan aşağıdakiler değil midir?

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan diyor ki; “Yurtdışında parası olanlar, belli bir zaman içinde getirdikleri takdirde, ister şirketlerine ister bankaya koysunlar, sisteme sokmak şartıyla hiçbir soru sormayacağız. İnceleme yapmayacağız. Türkiye dışında kazançları olan herkes getirsin. Vergi yok, geriye dönük bir şey yok.”

Piyasadaki likidite sorununa çözüm bulmak, ekonomiyi canlandırmak için “varlık barışı” gündeme geldi.

Ne demektir “varlık barışı” ? Eğer gurbetçiler, Türk şirketleri veya zengin Türkler yurt dışında bulundurdukları dövizlerini ister bavulla ister banka yoluyla Türkiye’ye getirirlerse, “nereden buldun” diye sormadan – ki şimdiye kadar da zaten sorulduğunu sanmıyorum- çok cüzi bir vergi uygulanacak veya hiç vergilendirilmeden sorgusuz sualsiz sisteme girmesi sağlanacak.

Türklerin yurt dışında 100 milyar Euro’su olduğu tahmin ediliyor. Bana göre gerçek meblağ bundan da büyük.

“Varlık barışı” uygulaması doğru bir adım. Krize karşı kalkan olarak alınacak en etkin önlemlerden biri.

Ancak unutulmaması gerekenler olduğu gibi, uygulamanın açılım gerektiren bir yanı da var;

Ne zaman bu ülkenin başı sıkışsa, Türklerin yurtdışında tuttuğu dövizi, yeniden Türkiye’ye sokmak için yöntemler geliştirilir, kararlar alınır. Zekeriya Temizel’in 1998 barışında sadece 4 milyar dolar yurda girerken, banka kredileri vasıtası ile 6 milyar dolar “kara para” aklanmış!

Gurbetçi paraları deyince; gurbetçiler eski gurbetçi değil. Hala bir ayakları Türkiye’de de değil. Kazandıkları paraları, hem iş kurmak hem de tasarruf açısından bulundukları ülkelerde değerlendirmeye başladılar. Zamanında yurt dışından getirdikleri marklar “size işçi şirketi kuracağız” diye çarçur edildi. Milyonlarca markları telef oldu, dolandırıldılar. Arkasından yeşil sermaye gurbetçilerin parasını usulsüz topladı ve batırdı. Son olarak ta Deniz Feneri gibi hayır kurumu kisvesi adı altında toplanan paralar battı. Gurbetçi bu sisteme nasıl güvenecek?

“Varlık barışı” uygulamasında diğer ve en önemli soru ise “Türkiye, kara para transferini legalleştiriyor mu?”

Kara para ile ilgili tüm dünyada sıkı önlemler alınmışken ve Türkiye de bu konuda taahhütler altına girmişken, “nereden buldun” diye sormadan girecek bir paranın, ak mı kara mı yeşil mi olduğunu nasıl tayin edeceksiniz?

Avrupa veya ABD’de bankadan bankaya transfer edilen 5 bin doların bile hesabı sorulurken, batıdan doğuya bavulla veya cepte para sokabilir misin? Bavulla para ancak Iran, Irak, Suriye gibi doğu komşuların sınırlarından içeri giriyor. PKK 'nın uyuşturucu trafiğinden elde ettiği paralar da bu yolla aklanmıyor mu zaten?

Kemal Unakıtan’ın konuya ilişkin açıklamalarında terör, uyuşturucu, insan ticareti kaynaklı paraların ülkeye sokulmasına izin verilmeyeceği belirtiliyor ama bir yandan da varlık barışı yöntemi ile gelecek paralar için, MASAK ‘ın (Mali Suçları Araştırma Kurulu) devre dışı olacağı da söyleniyor. O zaman bu ayıklamayı kim yapacak? Yurtdışında bulunan ama hala Türkiye’ye gelmeyen finans sistemindeki “kara para” yı nasıl süzgeçten geçireceksiniz?

Diğer bir konuda, Türkiye’de mevduata uygulanan güvencenin 50 bin YTL olması. Mevduata bu kadar düşük güvence uygulanıyor iken, yurt dışındaki paralar Türkiye’ye gelir mi?

Bütün bu soruların cevabı ve “varlık barışı” nın detay açılımları çok ama çok önemli…

Anlaşılan o dur ki; Türkiye ekonomik krize karşı “varlık barışı” gibi çok ciddi ve riskli bir operasyona hazırlanıyor.

Sınırı tanımlanmamış miktarda paranın dolaşıma girmesine izin verilecek olması, Türkiye'yi bir kara para aklama cenneti yapabilir…

Dikkat, dikkat yine dikkat !

2 yorum:

Adsız dedi ki...

yazınız için seçtiğiniz resim her şeyi ne de güzel özetliyor.
duru anlatımınız bir çok şeyi göz önüne seriyor da..
bazen söz yetmiyor!
sevgilerimle..

Beran Uzer dedi ki...

Tam yıkama:)) söz yetmiyor olsa da yazmaya devam...çok sevgiler